tirsdag 23. august 2011

Nå er det like før! Slik har vi forberedt oss

Arwen er i dag på dag 58 etter første parring. Når hun fikk sitt første kull,fødte hun på denne dagen! Så er glad for at valpene fremdeles velger å være der de er Smilefjes som blunker 

230811 053

I går var vi hos dyrlegen for vektkontroll og røntgen. Hun har gått opp nøyaktig 4kg. Røntgen var litt uklar. Dyrlegen mente at selv om hun var på dag 57,så var valpene mer på rundt dag 54. Slik at 2.parring kanskje er nærmere “rett” enn 1. Hun mente det da det så ut som at valpenes beinutvikling ikke syntes like godt som det burde gjøre på dag 57. Så håper de små holder seg trygt der inne noen dager til! Dyrlegen telte også Minst 5valper,men kunne ikke helt utelukke en nr.6.

Tenkte jeg bare ville fortelle litt om hva vi har gjort av forberedelser til fødtsel og valpetiden.

Valpekasse En kjekk ting! Den vi hadde sist er fremdeles i trøndelag,så ble en lite kopi at den. Det er muligheter for å bygge på videre oppover hvis det skulle være behov,men regner med å etterhvert gå over til grind (kanskje kombinert med valpekassa),så er ikke sikkert vi gjør det. Den er ikke malt,da jeg tenker at valpene kanskje kommer til å bite litt på kassa,og da er det vel greit at det iallefall ikke er maling på den. Så det er kanskje ikke den vakreste valpekassa,men den funker! Satte den opp her på lørdag,og Arwen har sovet i den siden da. Hun trives kjempegodt! Kassen er ca. 1,3 m x 1,3m. Hørest stort ut,men er akkurat passe. Valpekassen sist var ca. like stor (om ikke litt større),og var perfekt!

230811 044

I valpekassa har vi teppe liggende. Disse er kjøpt på Jysk til 40 kr. stykke. Synes det er greit å ha helt nederst,slik at ikke et evt kaldt gulv skulle kjennes så godt. Også blir det myyykt å ligge på!

Over der igjen,har vi “sengkladder” liggende. Dette absorberer suuuuperfort,og tar unna alt som er flytende! Kjekt å bruke under fødtsel,og når valpene vokser til. Fester det under valpekassa slik at det ikke blir mulig for valpene å gjemme seg under Smilefjes som blunker Fikk dette tipset hos Sissel (på Fjelldronningen) da vi hadde første kull,og er kjempefornøyd med bruken av det! Kjenner jo også til disse kladdene gjennom jobb,så vet jo at de funker godt Smilefjes som blunker

230811 047

Når valpene kommer så langt at de skal begynne og opp å gå,så har jeg kjøpt inn antiskli-matter. Disse fåes kjøpt på bl.a. Jysk, Ica Maxi, Ikea…og sikker flere plasser. Kommer også i flere størrelser. Dette var det Nina på Arbbolas som tipset meg om for to år siden da vi fikk en “svømmer” i kullet. Noe så genialt har jeg aldri vært bort i før (iallefall ikke i valpe/”svømmer”-sammenheng Smilefjes som blunker )! Dette gjør at valpene lett kommer seg opp på beina,og at beina ikke har NOEN SOM HELST mulighet til å skli ut - perfekt for en “svømmer”,ja,og for en valp generelt,tenker jeg. Så denne kommer til å være på plass i valpekassa når de små begynner å vise teng til å ville OPP og frem i verden.

230811 054  230811 057

Ellers av “småtteri”,så er vekta på plass ved siden av kassa. Hansker (synes det er greit å bruke…iallefall for min egen del), hyssing, saks, penn og papir. Hyssing fikk jeg bruk for sist,da Arwen var ganske brutal med en valp da hun skulle ta navlestrengen,noe som resulterte i blødning (og navlebrokk). Så hyssingen var veldig kjekk og ha rett ved siden av seg,ferdig oppdelt. Har også delt en gammel håndduk i tilfelle man må hjelpe til med rengjøring/tørking av valpene. Sist gikk det ganske fort unna,og hun fikk ikke tid til å tørke ferdig en valp,før neste var på tur ut. Og tror (og håper) at det går like fort og greit denne gang,så er klar for tørkejobben! Havregryn er også kjøpt inn i tilfelle Arwen kommer med ønske om litt god drikke under fødtsel Smilefjes som blunker Kompostrinder har vi også fått kjøpt inn flere av. Hadde jo et par fra før av,men alltids kjekt med flere! Disser kommer vi til å ta ibruk etterhvert som valpene blir større – når de skal være på en avgrenset område.

230811 050

Har selv fått mange gode tips og råd ifra andre oppdrettere,men også ifra denne boken. En veldig kjekk leksikon mtp parring/drektighet/fødtsel/valper. Man finner vel ikke fasitten til alt i den,men er en utrolig kjekk bok – synes jeg!

230811 059

Er sikkert noe jeg har glemt,men men…fått med det meste Smilefjes Tar ellers imot andre tips og råd med takk Smilefjes

4 kommentarer:

 1. Lykke til Eva, følger spent med ;)

  SvarSlett
 2. Da høres det ut som om alt er klart Eva. Lykke til, vi følger med dere:o)

  SvarSlett
 3. Lykke, lykke til, Eva! Mange av oss følger spent med. :o)

  SvarSlett
 4. Lykke til, Eva og Arwen :))))

  SvarSlett