fredag 2. mars 2012

HD-rtg og NKK’s avlesningsmetoder

Noe kjenner til historien bak Steija sine A-hofter, men tenkte jeg skulle fortelle hele historien her, etter at jeg fikk meg en overraskelse her på nyåret ifm dette!

Sommeren 2010 fikk jeg Steija hd-rtg hos min dyrlege i trøndelag. Harr alltid vært fornøyd med dem – både før og etter denne røntgingen. På dette tidspunktet hadde de ikke digitalt aparat, så bildene ble fremkalt manuelt. Det første bildet ble helt sort,og man så ingenting på det. Det andre bildet var av bedre kvalitet,men Steija lå skjevt på bordet. Dyrlegen sa at han ville sende dette inn,for hvis det var for dårlig/for skjevt,så ville NKK sende det i retur og det skulle da bli tatt nye bilder. Jeg tillot det, fordi jeg hadde røntget Arwen hos dem tidligere – på sammen måte – også hun hadde ligget skjevt på bildet,men kommet ut med friske hofter ( B ).

Det tok vel bare noen dager før jeg fikk svaret: Steija hadde C-hofter med lett forkalkning! Jeg ble jo selvfølgelig overrasket,og reiste til dyrlegen for å høre om ikke dette var feil siden hun lå skjevt! Men igjen fikk jeg til svar at NKK hadde sendt bildene i retur hvis de mente hun lå for skjevt.

Jeg var selvfølgelig skuffet! Veldig skuffet! Og gikk leeeeeeeeeenge å tenkte på at jeg måtte få henne re-røntget – fordi hun lå jo skjevt,og det ble da brukt et gammel aparet. Jeg snakket med flere dyrlegen og dyrepleiere: så og si alle mente at det var liten vits i å re-røntge pga de hadde sett små forkalkninger på bildet.

Men da Arwen fikk sitt andre kull i agust 2011, og vi igjen fikk se hvor utrolig fantastisk Steija var med valpene,bestemte jeg meg for at vi SKAL re-røntge henne! Hadde ordentlig vondt inn i meg med tanken på at hun – som er så god og snill med valper – aldri skulle få oppleve det å ha egne… Etter å ha snakket litt med Maria (som eier Fasoo/Toyvo – pappaen til Arwens siste kull) og fikk anbefalt en flink dyrlege av henne,ordnet faktisk hun med time til oss på dyreklinikken bare noen dager senere.

Reiste ned til Drammen med Steija og en valp som enda ikke hadde reist. Hadde ikke store forhåpninger,men følte jeg måtte “får fred i sjela” mi,og få gjort en hd-røntging som var helt etter boka. Steija ble neddopet,og bildet ble tatt. Det første bildet var veldig flott,og hun lå så rett som hun kunne. Dyrlegen ser på bildet i 2sekunder og sier: “Ja,dette er en A”! Regner med at haka mi hang nede på knærne,og øya holdt på å dette ut… Jeg spurte han flere ganger om han var heeeelt sikker,og det var jo. Så forklarte jeg situasjonen,og at dette var en re-røntging. Han spurte hvor jeg var ifra,og sa jeg hadde reist ifra Jevnaker for å få dette gjort. Han studerte det ene bildet litt til igjen,og sa at han ville ta et til. Endte opp med at han tok tre bilder til. Og han var vel egentlig fornøyd dem alle. Han sendte inn det første og siste bildet + en forklaringe på “hva som hadde skjedd”.

Fire dager senere kom svaret: A-hofter! Jeg var så glad,og jeg gråt og gråt og gråt… Er noe som heter at man kan røntge en Frisk hund syk,men man kan Ikke røntge en syk hund Frisk. Så at første røntging IKKE var rett,er det inge tvil om.

I november reiste vi oppover til trøndelag,og jeg var innom dyrlegen min der oppe. Fortalte han historien om at Steija gikk ifra C m/små fokalkninger til rene A-hofter. Da sto de begge der med haka på knærne… Sånne historier hadde de bare hørt om – aldri faktisk opplevd selv. Dyrlegen som hadde tatt de første bildene sa at han skulle kontakte NKK for å finne ut av hva som egentlig hadde skjedd her.
I januar i år var jeg igjen i trøndelag ifm at vi skulle over til Sverige og parre Steija. Måtte da igjen innom dyrlegen for å få ormkur til dyret. Da hadde de endelig fått svar ifra NKK på hva som egentlig hadde skjedd: NKK (eller,den de hadde snakket med da) hadde langt seg så flat som det går ann,og innrømmet at de ALDRI burde ha godtatt det første bildet av Steijas hofter som ga henne en C! Hun lå så uakseptabelt skjevt som det går ann! De siste bildene var selvfølgelig helt perfekte.

Jeg er jo bare kjempeglad for at Steija har A-hofter,men kjenner at jeg blir veldig skeptisk til hva NKKs avlesere holder på med! Her har jeg betalt dobbelt opp,og mer enn det, for å få et ordentlig svar på min hunds hofter. Og NKK har jo også fått dobbelt betalt for en jobb de har gjort forferdelig dårlig!! Kjenner at det er ekstra ille når det er så åpenlyst at røntgingen er for dårlig…

En ting er de hundene som blir røntget friske,men hva med alle de hundene som har C-hofte? Er disse svarere rett? D- og E-hofter også,kanskje? Så samt ikke hunden ligger tilnærmet 100% perfekt under røntging,og man har fått et svar som er C eller værre,så ville jeg absolutt ha røntget min hund igjen pånytt! Noe å tenke på til dere som har hunder som har hofter som er dårligere enn B…

9 kommentarer:

 1. Interessant lesning! Jeg tror nok at NKK stort sett gjør rett, men kjedelig at sånt skjer :/ Godt du tok motet til deg og røngtet om! Har hørt om flere som har gjort det (mange ulike raser), og veldig mange får visstnok samme HD-grad igjen, men at du gikk fra C med forkalkninger til A tyder jo på at det var noe feil med de første bildene!

  HD-røntgen er noe jeg gruegleder meg til, forråsiresånn..

  SvarSlett
 2. Takk for at du har skrevet dette innlegget Vi skal rerøngte Lexi, har bare ikke gjort det enda. Hun har fått C-hofter. Jeg har synes har vært så rart siden hun ligger i sånn "i spagaten" med hoftene, og er så bevegelig. Også hadde dyrelegen tatt 8 bilder før han "fikk det til". :P Men vil bare ha rerøngtet en gang til for å kunne legge det fra meg. Hvor gammel var Steija da du rerønget henne? Og hvor i Drammen tok du bilde?

  SvarSlett
 3. Jeg tror jo (og HÅPER) også at NKK stort sett gjør en god jobb! Men synes det er fryktelig rart at de har godkjent bilder som er så åpenlyst dårlige!
  Steija var 2år og en mnd ved første rtg. Ved re-røntginga var hun 3år og ca.5mnd. Var på Drammen dyreklinikk hos en som heter Frank.

  SvarSlett
 4. Bra du skriver om dette Eva! Gode råd å ta med seg. Er så glad på dine og Steijas vegne.

  SvarSlett
 5. Bra at du skriver om dette, - det er en "diagnose" som betyr alt for en oppdretter, og er den feil, går vi glipp av mange gode gener. Emma ble rerøntget fra D til C, og dyrlegen mente hun like gjerne kunne kommet ut med B. Det ser ut til at HD - og da mener jeg "lidelsen" og ikke røntginga - blir mer og mer omdiskutert ettersom hunder med såkalt svak grad - C - lever et langt og sunt liv uten plager, og gir like sunt avkom som andre hunder. 20 % arv - 80 % miljø hevdes det nå... og hva det er i miljøet som kan påvirke utvikling, er fortsatt uklart. Og en god hund består av langt mer enn hofteskåler og -kuler! Les også Christians blogginnlegg om HD-statistikk.

  SvarSlett
 6. Ja,helt rett Ragnhild: en hund består av mye mer enn hofteskåler og kuler ;) Og HD er et tema man kan diskutere i det uendelige,og det er nok like mange meninger om temaet som det er hundeeiere.

  Det jeg ville frem til med min historie er at ikke alltid skal stole blindt på at NKK gjør jobben sin på en ordentlig måte. Jeg har hele tiden hatt en "urolig magefølelse",noe som da selvfølgelig forsvant da jeg fikk henne røntget på nytt og fikk det rette svaret! Har hele tiden følt at det var feil... Hadde jeg ikke re-røntget henne,så hadde jeg mest sannsynlig ikke brukt henne i avl heller.

  SvarSlett
 7. Synes det var supert at du gjorde dette. Steija kommer til å få noen flotte valper. Bare fordi du gjorde som du gjorde. Og det er mange som ikke slår seg til ro med dårlig HD resultater nå. Det er blitt mange historier om dårlig dyrleger (urutinerte i forhold til rønging), utstyr og avlesninger. Heldigvis!

  SvarSlett
 8. Så bra at du skriver om dette Eva og ikke minst at du rønket Steija på nytt. Jeg har lest så mange historier om HD og rønken på FL og tviler faktisk sterkt på resultatene.
  Når jeg forsikret Ville så fikk jeg beskjed om det var en av de sundeste raser som finnes, veldig lite feil/skademeldinger på dem. Det samme sa oppdretteren. Jeg velger å stole på det.
  Har også hørt at dersom en doper hunden formye, så blir muskelaturen så slapp at det også kan vise feil, for svake hofter. Hvor er svakheten i dette apperatet, hunden, dyrlegen, utstyret eller NKK?
  Jeg tror at FL er friskere og sterkere enn det ofte kommer frem i diskusjoner om HD og øyesykdommene, synes det ofte er mye fokus på dette istede for hvor friske og sterke en FL virkelig er!

  Gleder meg til å følge Steija og valpene:o)

  Ps. Godt at du stolte på magefølelsen;o)

  SvarSlett
 9. Ja,har ikke angret på at jeg re-røntget henne. Men jeg ser i ettertid at jeg heller ikke skulle ha godtatt at den første dyrlegen sendte inn bilder der hun lå skjevt. Skjer dette igjen (noe jeg nå regner med at ikke gjør),så kommer jeg til å kreve at dyrlegen ikke gir seg før resultatet er så nært 100% perfekt som det kan bli!

  SvarSlett